Rinosinuzita

Rinosinuzita cronica – apare ca urmare a unei inflamatii cronice a mucoasei nazale. Aceasta la origine este de natura alergica sau infectioasa,de cele mai multe ori, fiind o combinatie intre cele doua.

„Sinuzita „reprezinta o inflamatie a mucoasei sinusurilor paranazale, avand cauze multiple.

„Rinita ” reprezinta inflamatia mucoasei nazale care se manifesta prin prin iritatie nazala, stranut, obstructie nazala.

Datorita faptului ca sinuzita este mereu insotita de rinita, termenul de sinuzita acuta a fost inlocuit cu cel de rinosinuzita acuta.

Rinosinuzita acuta – este considerata atunci cand pacientul prezinta cel putin 2 din urmatoarele simptome: rinoree, obstructie sau congestie nazala, durere sau presiune faciala, reducerea sau pierderea mirosului, aceste simptome avand o durata de sub 12 saptamani.

In cazul in care aceste simptome au o durata sub 10 zile, cauza este virala si o definim ca rinosinuzita acuta virala.

Pacientii cu rinosinuzita acuta mai pot avea asociate simptome precum :

  • congestie nazala
  • dureri de cap
  • subfebrilitate
  • tuse
  • dureri la inghitire determinate de secretie purulenta posterioara

In cazul afectarii sinusurilor maxilare, poate determina inclusiv dureri dentare.

Daca sinuzita e etmoidala poate fi asociata cu dureri si inflamatie in jurul ochilor.

La debutul rinosinuzitei ,secretiile sunt clare (seroase), apoi devin muco-purulente si se remit pe parcursul primelor 10 zile in caz de afectare virala. Daca dupa 5 zile simptomatologia se inrautateste sau depaseste 10 zile, de cele mai multe ori exista suprainfectie bacteriana.

Factori predispozanti pentru rinosinuzita acuta pot fi : infectiile de tract respirator superior, variatiile anatomice (deviatie de sept),rinita alergica, infectii sau proceduri dentare sau trauma dentara, barotrauma, dezechilibru hormonal, boli imunodeprimante, inhalarea de substante iritante, ventilatia mecanica, intubatia naso-traheala sau naso-gastrica.

Ce putem face cand avem siptomele mentionate in cazul rinosinuzitei acute?
Scopul tratamentului rinosinuzitei acute este de a trata infectia, de a preveni dezvoltarea afectiunii cronice, de a scadea durata de boala si de a preveni complicatiile.

Principalele etape in acest sens sunt: