Otita medie este inflamatia urechii medii (situate in spatele timpanului) si apare cu o frecventa mai mare la prescolari.
Acumularea de lichid in urechea medie, creeaza o presiune pe timpan si apare durerea. Poate urma o ruptura a timpanului si otoree(scurgere de lichid din ureche).
Simptome:
- otalgie (senzatia dureroasa la nivelul urechii)
- senzatia de plenitudine sau de lichid in ureche
- zgomot in ureche (tinitus)
- febra (inconstant)
- deficiente de auz
Cauzele aparitiei acestei afectiuni pot fi virale sau bacteriene, dar Haemophilus influenzae si Streptococcus pneumoniae sunt cele mai frecvent intalnite.
Cum apare otita?
Urechea comunica cu spatele nasului (rinofaringele) prin Trompa lui Eustachio (un tubulet) prin care se aeriseste. La copil, Trompa lui Eustachio nu este complet maturizata, fiind mai scurta si mai orizontala decat la adult. Astfel, aceasta nu fuctioneaza cum trebuie, iar urechea nu se poate aerisi suficient de bine, determinand acumularea lichidului care se formeaza in mod normal in urechea medie. Bacteriile de la nivelul nasului, gatului si urechii se multiplica usor in acest lichid, ducand, astfel, la aparitia otitei.
Cauze:
- Infectiile
- Bacteriile cele mai frecvente sunt: Streptococcus pneumoniae (pneumococul), Haemophilus influenzae si Moraxella catharralis
- Disfunctia (functionarea defectuoasa) Trompei lui Eustahio
- Obstructia nazala (nas infundat) si a rinofaringelui cauzate de: viroze respiratorii, sinuzite acute, polipi (vegetatii adenoide), rinite acute si rinite alergice
- Deficientele imune, nasterea prin cezariana, lipsa alaptarii
- Colectivitatea
- Conditii nefavorabile de mediu: umezeala, frig, aer poluat, fum de tigara
Cum se manifesta copilul cu otita?
- este agitat, irascibil
- nu doarme bine noaptea
- nu are pofta de mancare
- acuza durere de ureche (otalgie) sau duce mana la ureche
- are febra
- poate prezenta scurgere de lichid din ureche
- nu aude bine sau are urechea infundata
Pe langa toate aceste simptome, cel mai frecvent copilul prezinta si simptomele virozei respiratorii: nas infundat, secretii nazale si tuse.
Cum se stabileste diagnosticul de otita medie acuta?
Diagnosticul este stabilit de catre specialistul ORL cu ajutorul unui instrument numit otoscop (un fel de lanterna), cu ajutorul caruia va examina urechile copilului. Daca exista si otoree (scurgere de lichid din ureche), medicul va recolta secretie auriculara pentru a stabili diagnosticul etiologic (identifica bacteria care a cauzat infectia) si antibiograma.
Cum prevenim otita?
- Igiena nazala (vezi Gama Izotonica)
- Tratarea cauzelor de obstructie nazala si rinofaringiana(vezi Gama Hipertonica)
- Evitarea aparitiei suprainfectiei bacteriene(vezi Panthexyl)
- Vaccinarea antipneumococica
- Cresterea imunitatii organismului prin alimentatie sanatoasa si exercitii fizice
- Evitarea expunerii copiilor la fumul de tigara