Igiena nazala zilnica si profilaxie

Importanta igienei nazale

Igiena nazala este la fel de importanta ca si igiena bucala, pentru sanatatea copiilor si adultilor. Aerul pe care il respiram zilnic este un aer plin de noxe, de bacterii si virusuri, mai ales daca locuim in orase mari. Acesti poluanti ajung in organismul uman, pe calea orala, prin inspiratie sau pe cale bucala.

Nasul se comporta ca un filtru al aerului pentru organismul uman. Acest ”filtru” incearca zi de zi sa mentina la nivelul mucoasei nazale poluantii. La fel ca si filtrul de apa, nasul nostru are nevoie sa fie curatat zilnic de astfel de impuritati pentru a nu se imbolnavi.

Igiena nazala se poate realiza cu ajutorul unei solutii izotonice sterile cu rol atat in curatare cat si de hidratare a mucoasei nazale.

Igiena nazala zilnica – cum trebuie facuta corect?

Spalarea nasului trebuie facuta zilnic cu solutie salina izotonica , nu cu apa de la chiuveta. In functie de starea de sanatatea a mucoasei nazale aceasta trebuie curatata de minim 2 ori pe zi, dimineata si seara.

In cazul in care ne confruntam cu o congestie nazala sau cu uscaciune este indicat ca irigarea sa se faca de mai multe ori pe zi, cu o solutie cu osmolalitate crescuta – solutie hipertonica, cu rol in decongestionarea mucoasei nazale in caz de raceli, rinite alergice, sinuzite si rino-sinuzite.

Importanta igienei pentru o respiratie sanatoasa

Nasul filtreaza, umidifica si incalzeste aerul rece din exterior. Pentru a-si indeplini aceste roluri, acesta ar trebui sa fie in permanenta curat. Un nas congestionat impiedica bebelusul si copilul sa respire usor, ingreunand somnul si hranirea corecta.

Nu este usor pentru copii sa respire atunci cand au secretii nazale si sufera de raceli sau alergii respiratorii (polen, praf etc.), mai ales daca nu-si pot sufla singuri nasul. Astfel, ei au nevoie de sprijinul parintilor pentru a-i ajuta sa respire corect.

De regula, copiii racesc de aproximativ 6 pana la 8 ori pe an, in special intre lunile octombrie si mai. Fiecare raceala se poate transforma intr-o infectie a urechii (otita), infectie sinusala (sinuzita), tuse cronica sau probleme de respiratie.

De asemenea, 20% dintre copii sufera de rinita alergica (congestie nazala cu mucus limpede, tuse uscata, stranut cu mancarimi nazale si furnicaturi). De aceea, igiena nazala trebuie sa faca parte din ritualul zilnic,pentru a ajuta la eliminarea unor posibili factori alergeni.

Igiena nazala la sugari

In cazul sugarilor, igiena nazala presupune folosirea unei solutii ce se administreaza in fiecare nara. Daca secretiile sunt in cantitate mare, mai intai se aspira nasucul cu ajutorul unui aspirator nazal. De regula, sugarul stranuta sau tuseste ca sa-si curete nasul, aceste simptome nefiind neaparat semne de raceala.
Este perfect normal ca micutul sa aiba mucus, insa cand acesta este in exces, parintii pot apela la aspiratorul nazal sau la o procedura de lavaj nazal.

Pasii pentru efectuarea unei curatari nazale corecte la sugari si bebelusi:

 • Pune copilul pe o parte
 • Iriga nara care este orientata spre tavan cu jumatate din continutul unei monodoze ce contine apa de mare, solutie izotonica sterila
 • Aseaza copilul pe partea cealalta si repeta aceeasi pasi pentru cealalta nara.

Gama Tonimer Lab Izotonic este utilizata in igiena zilnica nazala a bebelusului.

 • 3 ml pentru copii mai mici de 1 luna;
 • 5 ml pentru copii de 6 luni;
 • 10 ml, pentru copii de 12 luni.

Pentru mai multe detalii legate de Gama Tonimer Lab Izotonic, puteti citi aici.

Igiena nazala la copii

Irigarea nazala este o metoda eficienta pentru indepartarea secretiilor nazale in exces si este recomandata copiilor. Este foarte important ca parintii sa primeasca explicatii referitoare la aceasta metoda de curatare de la medic.

Efectuata incorect, aceasta metoda poate sa induca o durere de urechi sau alte complicatii.

Tehnica de curatare a nasului cu un spray nazal cu apa de mare.

Datorita acestei tehnici, copilul incepe sa se familiarizeze cu igiena nazala regulata. Cand cureti nasul copilului cu un spray nazal, tine cont de aceste recomandari:

 1. Mainile trebuie spalate INAINTE si DUPA igiena nazala.
 2. Asaza copilul in fata ta, cu capul drept (nu inclinat). Cere-i copilului sa se uite in ochii tai, impiedicandu-l sa se miste.
 3. Pune jumatate din varful spray-ului nazal in centrul unei nari. Aplica un puf in fiecare nara.
 4. Roaga-l pe copil sa-si sufle nasul, acoperind una dintre nari.
 5. Curata varful spray-ului nazal sub apa fierbinte, dupa fiecare utilizare.

Spray-ul nazal Tonimer Lab Izotonic este util in igiena zilnica nazala a copilului tau. Produsul este prevazut cu piesa nazala atraumatica astfel incat caile respiratorii ale copilului tau sa nu se raneasca.

Mai multe detalii despre produsele din gama Tonimer Lab Izotonic aici.